Lakáshitel

A legjobb és leggazdaságosabb hitel az otthonod megteremtéséhez

Mielőtt bármilyen hitelfelvételt tervezel, kiemelten igaz ez a lakáshitel esetén, érdemes alaposan tájékozódnod és átgondolnod, hogy milyen célt szeretnél megvalósítani, mert komoly időt, energiát és pénzt takaríthatsz meg. Egy jól előkészített és megfelelően kivitelezett döntés hosszú évekre, akár évtizedekre is megkönnyítheti az életedet. Ezért érdemes szakemberhez fordulnod.

A lakáshitel fogalma olyan jelzálog alapú hitelkonstrukciókat tartalmaz, amelyek kizárólag lakóingatlanhoz kapcsolódnak. Ezek a következők lehetnek:

Új ingatlan vásárlása

Új építésű ház vagy lakás megvásárlására kiválóan alkalmas és hasznos.

Használt ingatlan vásárlása

Használatban levő és akár rosszabb állapotú házak és lakások megszerzésénél is segíthet.

Új ingatlan építése

Építs olyan otthont, amilyent megálmodtál magadnak. Ehhez is igénybe veheted.

Ingatlan felújítás, korszerűsítés, bővítés

Már meglevő ingatlan hasznos alapterületének növelésére, felújítási munkákra is szolgálhat.

A lakáshitel legfontosabb tulajdonsága

A jelzáloghitel alapú konstrukciók közül a legkedvezőbb kamatozással bír.

Ezek mellett felhasználható még meglevő lakáshitel kiváltására, kedvezőbb feltételek elérése céljából.

A lakáshitel legfontosabb tulajdonsága, hogy az államilag nem támogatott jelzáloghitel alapú konstrukciók közül a legkedvezőbb kamatozással bír. Emellett több állami támogatás is igénybe vehető, melyek megkönnyítik a kitűzött cél elérését. Ezek a CSOK, Falusi CSOK, Babaváró hitel. CSOK és Falusi CSOK mellé igényelhető államilag támogatott kamatozású lakáshitel, hivatalos nevén CSOK hitel.

A konkrét hiteligénylés beadása előtt, a legfontosabb a hitelképesség vizsgálata. A jövőbeli adósok nem szerepelhetnek negatív bejegyzéssel a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer) Ez alól néhány esetben lehet kivétel, viszont ez az igénylések kis hányadát érinti. A célként kiválasztott ingatlan forgalmi értéke és az adós jövedelmi viszonya határozza meg a felvehető hitelösszeget. Új ingatlan építésénél vagy vásárlásánál a még fel nem épült ingatlan értékét az építési költségvetés alapján határozzák meg. A lakáshitel összege növelhető más adós vagy adósok, illetve pót-fedezetként szereplő ingatlan vagy ingatlanok bevonásával.

Az igazolt jövedelemnek egy bizonyos része fordítható csak hiteltörlesztésre, amit az úgynevezett Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM) határoz meg. Az ingatlanfedezetre a Hitelfedezet mutató (HFM) vonatkozik, mely forint alapú hiteleknél nem lépheti túl az ingatlan forgalmi értékének 80%-át. Ez a pénzintézet belső szabályozásában lefelé is módosulhat, az ingatlan elhelyezkedésétől, egyéb paramétereitől és az adósminősítéstől függően.

A lakáshitel felvételének folyamata a legjobb, ha bankon kívüli szakértő előminősítésével és kalkulációjával kezdődik, amit a bankban történő előminősítés és kalkuláció követ. Ezután valósulhat meg a megfelelő konstrukció kiválasztása és az ehhez szükséges teljes dokumentáció beszerzése.

Ezeknek birtokában kerülhetnek kitöltésre a hiteligénylési nyomtatványok. Mindezek után az egész csomag beadásra kerül a bankba, amit értékbecslés, majd hitelbírálat követ. A folyamat közben előfordulhat hiánypótlás, illetve módosítás is, attól függően, hogy az előző két lépcsőben milyen eredmény születik. Ha mindkét fél részéről rendben vannak a dolgok, akkor következik a szerződéskötés és a folyósítás.

Fordulj hozzánk bizalommal, hogy szolgálhassunk Téged. Szakértőinknek egyetlen célja van: a lehető leggyorsabban, a lehető legegyszerűbben, a lehető legkevesebb pénz felhasználásával eljuttatni Téged oda, ahova vágysz.

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Mondd el, hogy mit szeretnél elérni és mi legjobb tudásunk szerint segítünk Neked ebben. Minden lépést, amit megtehetünk helyetted, megteszünk. A végén pedig együtt örülünk.